Met dank aan Kaasboerderij van der Burg uit Berkel en Rodenrijs. Hoeve Zegenvrucht
Karnemelk, ook wel botermelk genoemd, is een vetarm zuivelproduct met een heerlijke zure smaak.
De boeren karnemelk wordt gemaakt van de volle melk die direct van de koeien af komt na het melken.
De melk wordt eerst verhit om de schadelijke bacteriën te doden, dat wordt pasteuriseren genoemd. Na het pasteuriseren wordt de melk afgekoeld en aangezuurd met een zuursel cultuur.
De melk wordt enige tijd met rust gelaten.
Na de verzuring wordt de melk gekarnd, dit houdt in dat de melk hard wordt geklutst.
Tijdens het klutsen breken de vetbolletjes en vormen kleine klontjes die als boter bovenop de karnemelk drijven.
De karnemelk wordt overgepompt naar een ander vat.
De karnemelk, vet arm, dik en vol van smaak wordt in de flessen gedaan.
De boter wordt gewassen met koud water, zodat er geen karnemelk meer tussen de boterkorrels zit.
De boter wordt gekneed en vervolgens ingepakt.
Boerenboter is lekkerder dan de industrieel bereide roomboter. Dat komt omdat het een puur product is waar geen stoffen aan toegevoegd worden om het smeerbaar of houdbaar te maken.