Boerenkaas maken, hoe gaat dat? Hier zie je het hele proces vanaf de koeien die gemolken worden, de gesloten kaasbak met wrongel, de wrongel en wei die in de draineerbak wordt gepompt, de afgesneden blokken die in de kaasvaten worden gedaan, de kazen die onder de pers staan en vervolgens worden omgedraaid.
Boerenkaas wordt op de boerderij gemaakt met melk van eigen koeien.
In de gesloten kaasbak wordt de wrongel bereid. Het automatische proces bestaat uit zuursel en stremsel toevoegen, verwarmen, roeren, stremmen, snijden, wei aftappen en waswater toevoegen.
De wrongel en wei worden in de draineerbak gepompt.
Tijdens het draineren wordt de gesloten kaasbak schoongemaakt.
Met een pers boven het wrongelbed wordt de wrongel voorgeperst totdat er een stevig wrongelblok is ontstaan.
Stroken wrongel worden afgesneden.
De afgesneden blokken wordt in de kaasvaten gedaan.
De kaasvaten worden onder de kaaspers gezet.
Terwijl de kazen onder de pers staan wordt de draineerbak schoongemaakt.
Het rijkskaasmerk wordt op de kaas aangebracht.
Na een tijdje onder de pers te hebben gelegen worden de kazen omgedraaid.